Skip to main content
17 januari 2025
Auteur: Knielussien

Nieuwbouwproject als reddingsboei

Voor veel jongeren die zijn opgegroeid op het platteland, voelt de stad als een wereld vol onbekende gevaren en ongemakken. In Luttelgeest, een klein dorp in de Noordoostpolder, is dit gevoel geen uitzondering. Dankzij een innovatief bouwproject kunnen deze jongeren nu toch in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) nemen zij zelf de regie over hun woontoekomst.

Nieuwbouw voor jongeren door jongeren

In de nieuwbouwwijk van Luttelgeest worden binnenkort acht rijtjeshuizen gebouwd. De woningen zijn specifiek bedoeld voor alleenstaande jongeren uit het dorp en kosten ongeveer €225.000 per stuk. Door zelf als ontwikkelaars op te treden, besparen de jongeren tot wel 25% aan kosten, een aanzienlijke verlichting in deze tijd van stijgende huizenprijzen.

-Tekst gaat onder de afbeelding verder-

jongeren luttelgeest
Gaat het deze ‘jongeren’ ooit lukken een partner te vinden?

De huizen hebben een knus formaat van ongeveer 100 vierkante meter, verdeeld over een begane grond, een verdieping met slaapkamers, en een zolderruimte. Hoewel compact, bieden ze voldoende leefruimte voor een jonge starter. Bovendien wordt de wijk ruim opgezet om de openheid van het platteland te behouden, een bewuste keuze om het benauwende gevoel van stedelijke bebouwing te vermijden.

Angst voor de stad

De jongeren die aan het project deelnemen, hebben een duidelijke drijfveer: hun liefde voor het platteland en hun weerstand tegen het stadsleven. “Ik ben zelfs zenuwachtig als ik naar Emmeloord moet,” gaf een van de deelnemers toe. Voor deze jongeren is de stad met zijn drukte en gesloten bebouwing een oncomfortabele en overweldigende plek. Luttelgeest biedt hen de ruimte, rust en veiligheid waar ze zich thuis voelen.

Lokale kritiek: “Vinden ze maar een partner!”

Toch is niet iedereen even enthousiast over het initiatief. Een oudere dorpsbewoner liet zich kritisch uit over de alleenstaande status van de jongeren: “Ze moeten gewoon een partner vinden en niet zo zeuren.” Hoewel dit misschien een traditioneel perspectief weerspiegelt, is het duidelijk dat de jongere generatie op zoek is naar zelfstandigheid en een plek om hun eigen toekomst op te bouwen.

Een stap naar zelfstandigheid

Het project in Luttelgeest laat zien hoe dorpen creatieve oplossingen kunnen vinden om jongeren vast te houden en tegelijkertijd betaalbaar wonen mogelijk te maken. Waar veel plattelandsdorpen kampen met vergrijzing en leegloop, bewijst Luttelgeest dat samenwerking en innovatie het tij kunnen keren. De symbolische eerste steen is gelegd; nu volgt een nieuwe toekomst voor de jongeren van het dorp.

Of de jongeren uiteindelijk blijven hangen in Luttelgeest of toch de grote stad trotseren, blijft de vraag. Maar voor nu kunnen ze opgelucht ademhalen: hun plek op het platteland is veiliggesteld.

Bron: Omroep Flevoland