Skip to main content
11 januari 2025
Auteur: Knielussien

Diversiteit op Urk groot

Onderzoek Universiteit: Genetische Diversiteit op Urk Groter dan Verwacht

Een recent onderzoek van de universiteit heeft tot verrassing van velen aangetoond dat de genetische diversiteit op Urk groter is dan in de rest van de provincie Flevoland. Dit komt als een schok, vooral gezien het hardnekkige imago van Urk als een gesloten gemeenschap. Veel mensen associëren Urk nog altijd met een geïsoleerde, hechte cultuur, maar de nieuwste wetenschappelijke bevindingen werpen een ander licht op deze veronderstellingen.

Genetische Diversiteit op Urk

De bevindingen, die Blotepappen.nl als eerste onder ogen kreeg, tonen aan dat de genetische diversiteit op Urk zelfs hoger is dan in de omliggende regio’s, een resultaat dat in strijd is met de gebruikelijke opvattingen over genetische diversiteit in afgelegen gemeenschappen.

Beproefde Methode: Schedelmetingen

Wat het onderzoek bijzonder maakt, is de beproefde wetenschappelijke methode die gebruikt werd: schedelmetingen. Onderzoekers hebben de fysieke kenmerken van schedels geanalyseerd om genetische diversiteit te meten. Deze methode, die al jarenlang gebruikt wordt in de antropologie, bleek uiterst effectief om de genetische variatie in de Urker populatie vast te stellen. In tegenstelling tot veel andere regio’s, waar genetische diversiteit vaak beperkt wordt door geografische of sociale isolatie, liet Urk een grotere variëteit zien dan men had verwacht.

Verklaring voor de Hogere Diversiteit

Hoofdonderzoeker, de heer J.R. de Wit, verklaarde dat hij niet verrast was door de uitkomsten van het onderzoek. Volgens de Wit kan de verklaring voor deze hogere genetische diversiteit op Urk gevonden worden in het sociale systeem van de gemeenschap. Urk kent al eeuwenlang een strak netwerk van sociale controle, waarbij het gebruik van de vraag “van wie bin je d’r iene?” (“van wie ben jij er eentje?”) een belangrijke rol speelde. Dit systeem stelde Urkers in staat om potentiële partners te onderscheiden van directe familieleden tot wel vijf of zes generaties terug.

“Hoewel het lijkt alsof Urk een hechte gemeenschap is, met sterke familiebanden, heeft het sociale netwerk hier juist gezorgd voor een grotere genetische variatie,” legt de heer de Wit uit. Door het goed georganiseerde systeem van familieherkenning en het behoud van relaties over generaties heen, konden Urkers partners vinden die genetisch gezien verder van hen verwijderd waren dan men zou verwachten in een meer gesloten samenleving. Dit resulteerde in een hogere genetische diversiteit dan vaak wordt aangenomen.

Doorbreken van Vooroordelen

De bevindingen in dit onderzoek tonen eens te meer aan hoe vooroordelen over gemeenschappen vaak misleidend kunnen zijn. Het idee dat Urk genetisch gezien meer geïsoleerd is dan andere delen van Flevoland blijkt niet te kloppen. Integendeel, de aanwezigheid van een goed werkend sociaal systeem heeft er juist voor gezorgd dat Urk genetisch gezien een meer diverse populatie heeft dan veel andere regio’s.

Publicatie in Weet

Het onderzoek zal later dit jaar in het wetenschappelijke magazine Weet worden gepubliceerd, maar Blotepappen.nl kreeg de eer om het als eerste onder ogen te krijgen. Deze publicatie zal ongetwijfeld bijdragen aan een hernieuwde kijk op Urk en zijn bewoners, en wellicht zelfs de perceptie van dit hardnekkige imago van het eiland als een ‘gesloten gemeenschap’ veranderen.

Dit onderzoek benadrukt wederom hoe belangrijk het is om geen vooroordelen te koesteren over een gemeenschap op basis van oppervlakkige waarnemingen. Urk blijkt een veel complexer sociaal weefsel te hebben dan vaak wordt aangenomen.